De badkamer schilderen: Hoe begin je eraan?

Binnenschilderwerk

Het schilderen van je badkamer lijkt misschien eenvoudig, omdat deze ruimte meestal kleiner is dan je woonkamer of keuken. Echter, de badkamer is de meest vochtige ruimte in je huis, wat het schilderen bemoeilijkt.

Waar vocht is, kan schimmel ontstaan. Daarom wordt standaard verf afgeraden, omdat deze niet bestand is tegen vocht. Maar hoe pak je het dan aan? In deze blog geven we je enkele tips voor het correct afwerken van je badkamerwanden.

In 6 stappen naar een afgewerkte badkamer

Stap 1: Verwijder de afdekplaatjes van de stopcontacten

De eerste stap is meteen een belangrijke stap, want we willen niet dat de elektriciteit beschadigd raakt tijdens het schilderen. Verwijder daarom eerst de afdekplaatjes van je stopcontacten en zorg ervoor dat er geen verf tussen de openingen en draden komt.

Stap 2: Werk schade aan de muren bij

Voordat je een nieuwe verflaag op je badkamer muren aanbrengt, is het belangrijk om eerst eventuele schade en schimmelvorming aan te pakken. Verwijder schimmel van je muren met een sterke soda-oplossing en warm water. Als de schimmel dan nog niet weg is, gebruik een natte schuurspons om het weg te schuren.

Werk beschadigingen aan de muren bij met een vuller en een smal plamuurmes. Laat de vuller drogen en schuur het glad met schuurpapier. Maak de muren en het plafond stofvrij met een zachte borstel.

Plak tot slot de vloer en leidingen af met schilderstape.

Is je badkamer aan een opknapbeurt toe? Ontdek alles over schilderwerken tijdens je renovatie!

Stap 3: Schilder de randen

Voordat je begint met het schilderen van de muren, verf eerst de randen van je badkamer en de moeilijk bereikbare plekken met een ronde acrylkwast. Zodra de randen zijn geverfd, wordt het schilderen van de muren een stuk eenvoudiger.

Stap 4: Schilder de muren

Nu begint het echte werk: het schilderen van je muren! Voor gladde oppervlakken gebruik je het beste een kortharige verfroller, terwijl voor een gestructureerde ondergrond een langharige verfroller geschikter is.

Verdeel de muren en het plafond in denkbeeldige vierkanten en werk "nat in nat". Dit betekent dat je de geverfde vierkanten laat overlappen door van horizontale naar verticale strijken te wisselen.

De schildertechniek Aqua Sensa is perfect om toe te passen in je badkamer! Lees er alles over in onze blog.

Stap 5: Breng een tweede verflaag aan

Voordat je een tweede verflaag aanbrengt, zorg ervoor dat je muren volledig droog zijn. Raadpleeg altijd de verpakking om te weten wanneer je over de eerste verflaag mag schilderen.

Stap 6: Verwijder de tape

Er is niets zo leuk als na het schilderen de tape eraf trekken. 😉 Dan weet je dat de klus echt geklaard is en je kan genieten van het eindresultaat!

Extra tips voor een perfect resultaat

Kies het juiste kleurenpalet 

Voor de meeste mensen is de badkamer een plek om volledig tot rust te komen, bijna een mini ‘wellness-oase’. Kleuren spelen hierbij dan ook een belangrijke rol om die juiste rustieke sfeer te creëren.

Kies bijvoorbeeld voor:

  • Warme natuurkleuren zoals beige, lichtoranje, wit, bruin
  • Koelere tinten zoals azuurblauw, muntgroen,
  • Combinatie van bovenstaande
  • Vermijd donkere kleuren 

Heb je raad nodig over welke kleuren bij elkaar passen? Contacteer ons voor advies.

Kwaliteitsverf - Boss Paints

De badkamer is een vochtige ruimte waar veel damp vrijkomt. Het is daarom essentieel om je badkamer te schilderen met vochtbestendige kwaliteitsverf of muurverf met een hoge zijdeglans. Deze verfsoorten nemen minder vocht op en zijn beter bestand tegen schimmelvorming.

Vermijd ook zeker poreuze verflagen. Lakverf op waterbasis of Bolatex van Boss Paints zijn een goede keuze. 

Meer te weten komen over de voordelen van Boss Paints? Ontdek het in onze blog. 

Let op voor je douchewand!

De douchewand in je badkamer verdient extra aandacht, omdat dit de plek is waar het meeste water en vocht terechtkomt. Het is daarom belangrijk om watervaste materialen te gebruiken, zoals:

  • Tegels (de veiligste optie)
  • Watervaste cementpleister (in combinatie met vochtbestendige muurverf)
  • Epomur (3 lagen aanbrengen)

Indien er problemen zijn ontstaan door hoge vochtigheid kan een isolerende verf/primer nodig zijn en verlucht je de ruimte. 

Vraag hulp aan een professioneel schildersbedrijf

Krijg je na het lezen van dit stappenplan meteen zin om aan de slag te gaan? Wij ook! Met meer dan 25 jaar ervaring in de schilderswereld weten wij precies hoe we jouw ideale badkamer kunnen realiseren.